Cercetări știinţifice

Studiul efectelor biologice produse de consumul Zonar

Studiul efectelor biologice produse de consumul Zonar

Studiul efectelor biologice produse de consumul extractului obținut din lapte de vacă (Zonar) asupra unor particularități hematologice și biochimice la animale de laborator sănătoase comparativ cu animalele inoculate cu carcinomul transplantabil Walker 256

Citeşte mai departe
Profilaxia stresului oxidativ cu alimente funcţionale

Profilaxia stresului oxidativ cu alimente funcţionale

Termenul de aliment funcţional a fost introdus în lexicul cotidian în general, dar în special în cel medical, de către specialiştii japonezi încă din anii „80 şi se referă la alimentele procesate care conţin ingrediente ce adaugă la factorul nutritiv şi un stimulator specific funcţiilor organismului. Alimentele funcţionale prin conţinutul lor de antioxidanţi naturali, pot preveni dezvoltarea şi evoluţia unor boli, care în patogenia lor au drept mecanism stresul oxidativ, ce constituie actualmente o componentă importantă a patologiei la om şi animale.

Citeşte mai departe
Efectele biologice ale extractului din lapte de bovine

Efectele biologice ale extractului din lapte de bovine

Extractul obţinut din lapte de vacă (lactoser) este un produs natural care are în compoziţia lui numeroase substanţe bioactive cu potenţial curativ confirmat de literatura de specialitate. În componenţa lactoserului intră aproximativ 93% apă şi 6,5 % substanţă uscată, dintre care mai importante sunt lactoza, proteinele, diferite vitamine, micro/macrominerale şi grăsimi în cantitate relativ mică. Componentele biochimice oferă lactoserului un grad mare de digestibilitate, datorat în principal conţinutului în aminoacizi cu catenă ramificată. Printre efectele fiziologice mai studiate se află rolul antioxidant puternic dezvoltat la nivel celular şi tisular, în principal prin stimularea formării de glutation. Conţinutul ridicat în lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului, conferă acestui extract obţinut din lapte de vacă multiple alte efecte fiziologice benefice, cum ar fi acţiunea antiinflamatoare, antimicrobiană, antivirală şi antifungică. Scopul lucrării îl constituie prezentarea efectelor biologice ale lactoserului obţinut din lapte de vacă, în diverse categorii de boli degenerative cronice, cum sunt obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hepatopatiile, neoplaziile, respectiv în regenerarea tisulară care urmează unor injurii mecanice sau de altă natură. Investigarea efectelor fiziologice benefice ale lactoserului poate fi realizată şi cu ajutorul unor modele experimentale de boală realizate pe animale de laborator (ex: şoareci, şobolani, porci de Guinea).

Citeşte mai departe
Dezvoltarea unor produse funcţionale nutraceutice

Dezvoltarea unor produse funcţionale nutraceutice

Dezvoltarea unor produse funcţionale nutraceutice cu aplicaţii în alimentaţia sănătoasă și medicina regenerativă, obţinute prin tehnologii inovatoare și sustenabile. Obiectivele proiectului sunt în strânsă concordanţă cu necesităţile identificate la Embryom Capital Investment, cu privire la: Implementarea Zonarului ca produs funcţional bioactiv utilizat pentru efectele sale nutraceutice (nutritive și terapeutice) în contextual unor modele experimentale de boală realizate pe animale de laborator; Utilizarea Zonarului ca materie primă pentru sinteza unor biomateriale avansate din categoria polimerilor polilactici, cu aplicaţii în domeniul medicinei regenerative;

Citeşte mai departe
Raport științific și tehnic - Proiect 112CI/2017

Raport științific și tehnic - Proiect 112CI/2017

Titlu proiect: Produs nutraceutic funcțional cu proprietăți curative și paliative obținut din Zonar (lactoser) îmbogățit cu principii bioactive naturale prin utilizarea unor tehnologii eco-inovatoare. Durata proiectului: 5 luni (25/07/2017 - 31/12/2017) Obiectivele generale, Obiectivele fazei de execuţie, Rezumatul fazei, Descrierea ştiinţifică şi tehnică, cu evidențierea rezultatelor și gradul de realizare a obiectivelor, Concluzii.

Citeşte mai departe
1