Tudományos kutatások

A Zonar-fogyasztás biológiai hatásainak vizsgálata

A Zonar-fogyasztás biológiai hatásainak vizsgálata

A tehéntejkivonat (Zonar) kivonatából származó biológiai hatások vizsgálata egészséges laboratóriumi állatok néhány hematológiai és biokémiai tulajdonságai felett, a Walker 256 transzplantálható karcinóma által beoltott állatokhoz képest

Olvasd tovább
A szarvasmarha tejkivonat biológiai hatásai

A szarvasmarha tejkivonat biológiai hatásai

Extractul obţinut din lapte de vacă (lactoser) este un produs natural care are în compoziţia lui numeroase substanţe bioactive cu potenţial curativ confirmat de literatura de specialitate. În componenţa lactoserului intră aproximativ 93% apă şi 6,5 % substanţă uscată, dintre care mai importante sunt lactoza, proteinele, diferite vitamine, micro/macrominerale şi grăsimi în cantitate relativ mică. Componentele biochimice oferă lactoserului un grad mare de digestibilitate, datorat în principal conţinutului în aminoacizi cu catenă ramificată. Printre efectele fiziologice mai studiate se află rolul antioxidant puternic dezvoltat la nivel celular şi tisular, în principal prin stimularea formării de glutation. Conţinutul ridicat în lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului, conferă acestui extract obţinut din lapte de vacă multiple alte efecte fiziologice benefice, cum ar fi acţiunea antiinflamatoare, antimicrobiană, antivirală şi antifungică. Scopul lucrării îl constituie prezentarea efectelor biologice ale lactoserului obţinut din lapte de vacă, în diverse categorii de boli degenerative cronice, cum sunt obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hepatopatiile, neoplaziile, respectiv în regenerarea tisulară care urmează unor injurii mecanice sau de altă natură. Investigarea efectelor fiziologice benefice ale lactoserului poate fi realizată şi cu ajutorul unor modele experimentale de boală realizate pe animale de laborator (ex: şoareci, şobolani, porci de Guinea).

Olvasd tovább
Tudományos és műszaki jelentés [II] - 112CI/2017 sz. Projekt

Tudományos és műszaki jelentés [II] - 112CI/2017 sz. Projekt

Gyógyhatású funkcionális élelmiszerek fejlesztése, alkalmazásokkal az egészséges táplálkozásban és a regeneratív orvostudományban.

Olvasd tovább
2