Fă sport împreună cu Zonar

Fă sport împreună cu Zonar

De ce Zonar e un bun înlocuitor de lichid hidratant – de ce este un mai bun hidratant decât apa?

Dacă ai grijă de corpul tău şi mergi în mod constant la sală, ştii deja de la instructorii tăi cât de importantă este hidratarea. Nu ştiu dacă ai observat, dar toţi sportivii de performanţă şi nu numai, se hidratează cu băuturi speciale, care conţin diverse substanţe necesare pentru a spori anduranţa şi a susţine procesele anabolice de formare a musculaturii. Cu toate că apa este crucială în procesul de hidratare, atunci când urmăreşti o creştere a rezistenţei la efort şi a musculaturii, ai nevoie de o serie de aminoacizi care să suştină sinteza proteinelor. Vestea bună este că proteina de zer, care se regăseşte şi în Zonar, conţine o serie de aminoacizi cu lanţ ramificat (leucină, isoleucină şi valină) care îl recomandă ca un înlocuitor de lichid hidratant în timpul exerciţiilor tale, fie că e vorba de mersul la sală, alergat, aerobic sau alte activităţi care te ajută să te menţii în formă.

Cum acţionează Zonar asupra muşchilor, cum te ajută pe partea de anduranţă / rezistenţă?

La prima vedere, ai putea spune că au nevoie de muşchi doar cei care practică sporturi de performanţă. Total greşit. Masa musculară se depreciază o dată cu înaintarea în vârstă, dar şi atunci când nu depunem efort. Sedentarismul duce la atrofierea muşchilor şi astfel devine din ce în ce mai greu să facem cele mai de bază activităţi: să urcăm scările, să mergem la pas grăbit sau să alergăm ca să nu pierdem autobuzul. Atât tinerii cât şi bătrânii sunt afectaţi de lipsa unei mase musculare corespunzătoare, iar după o anumită vârstă, există riscul apariţiei sarcopeniei (pierderea ma­sei, forţei şi funcţiei musculare asocia­tă îmbătrânirii organismului).

Creşterea masei musculare se produce prin antrenamentul de rezistenţă, însă pentru a obţine o masă musculară netă este nevoie ca sinteza proteinelor la nivelul muşchilor să depăşească catabolismul proteic al muşchilor, aminoacizii fiind cheia succesului. Studiile de până acum au demonstrat că după antrenamentele de rezistenţă există o scădere a aminoacizilor serici, în special leucina şi isoleucina, ceea ce impune ca necesară o suplimentare dietetică cu leucină şi alţi aminoacizi pentru ca procesul de hipertrofie să se desfăşoare în condiţii optime.

Proteina de zer te ajută să îţi dezvolţi musculatura şi să îţi sporeşti rezistenţa la efort fără a avea parte de grăsimile saturate şi colesterul care se găsesc de obicei în proteinele din carne. Secretul stă în aminoacizii conţinuţi de proteina de zer, în special aminoacizii cu lanţ ramificat, cel mai important fiind leucina. Mai multe studii au demonstrat că proteina de zer creşte rezistenţa la efort, în special atunci când este consumată în apropierea orelor în care are loc efortul fizic.

Trebuie reţinut faptul că simpla ingestie de proteină de zer nu este suficientă pentru a creşte ţesutul muscular. Un studiu efectuat în 1997 a comparat efectele ingestiei de proteină de zer simplă faţă de combinarea ei cu exerciţii fizice şi s-a putut observa că atunci când consumul de proteină de zer a fost urmat de exercitii a avut loc o creştere a nivelului de proteină la nivelul ţesutului muscular (între 30-100%). Acest lucru ne arată cât de important este momentul în care consumăm proteina pentru a avea parte de maximul ei de beneficii.

Este important de menţionat că există o serie de studii care nu au arătat o corespondenţă clară între consumul de proteine și creșterea masei musculare, însă recomandarea este ca ingestia de proteine să aibă loc în perioada antrenamentelor. Această asociere este cu atât mai importantă o dată cu înaintarea în vârstă, acest lucru fiind dovedit de un studiu pe două grupuri de bărbaţi cu o activitate fizică intensă, de 4 ori pe săptămână. Primul grup a adăugat în timpul antrenamentelor proteină din zer, în timp ce al doilea grup a continuat fără acest adaos. Deși cantitatea de proteină ingerată de membrii ambelor grupuri a fost aceeași, la primul grup s-a constatat o creștere a masei musculare netede în decurs de 5 săptămâni. În cazul tinerilor bărbaţi fără pregătire fizică prealabilă, proteina din zer s-a dovedit a fi cu mult mai eficientă în creșterea masei musculare pe o perioada de 2 săptămâni de antrenament.

Surse articol

1