Cum te ajută Zonar să-ţi îmbunătăţești fertilitatea?

Cum te ajută Zonar să-ţi îmbunătăţești fertilitatea?

Pare greu de crezut, însă din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu o problemă foarte delicată, și anume, infertilitatea. Dacă acum mai bine de 50 de ani nimeni nu se plângea de incapacitatea de a avea copii, astăzi, pentru mulţi dintre noi, este o realitate cruntă. Cauzele sunt multiple, de la stilul de viaţă, stresul ridicat, dezechilibrele hormonale, alimentaţia defectuoasă, până la vârsta din ce in ce mai înaintată de procreare, diverse boli, fie că vorbim de boli cronice (de ex. diabetul), boli cu transmitere sexuală sau boli ale aparatului reproductiv feminin sau masculin. De cele mai multe ori, infertilitatea este cauzată de un mix de factori, ambii parteneri fiind nevoiţi să treacă printr-o serie lungă de analize și tratamente pentru a-și îndeplini visul de a avea unul sau mai mulţi copii.

În mod constant se realizează studii pentru a înţelege cât mai bine procesele care au loc înainte și după faza de fecundare, cu scopul de a găsi noi soluţii și tratamente pentru problemele de fertilitate.

Lactoferina are un rol crucial în procesul de concepţie

În special în faza primordială de preimplantare. Mai mult, proteina de zer s-a dovedit a fi de un real folos ca tratament adjuvant împotriva sindromului de hiperstimulare ovariană în rândul femeilor care se supun tratamentelor de stimulare ovariană. De asemenea, după cum vei vedea pe parcursul acestui articol, lactoferina, prin proprietăţile ei antioxidante are un rol important și în procesul de spermatogeneză, în timp ce glutationul, cel mai important antioxidant din corp, s-a dovedit că poate ajuta la tratarea infertilităţii la bărbaţi.

Care este mecanismul prin care Lactoferina şi Glutationul ajută persoanele care au probleme de fertilitate?

Lactoferina este o glicoproteină care favorizează transportul fierului în organism şi are efect antimicrobian, antiviral, antiinflamator, antioxidant, fiind prezentă în fluidele secretate de corpul uman, cum ar fi laptele, lacrimile, mucusul cervical, fluidul seminal şi lichidul amniotic. Studiile pe şoareci de laborator au scos la iveală faptul că lactoferina are un rol foarte important pentru calitatea ovocitelor şi un rol paracrin unic în etapa de dezvoltare preimplantare. Pentru a testa rolul fiziologic al lactoferinei din lichidul folicular, a fost realizat un studiu pe un eşantion de 35 de femei cu vârsta între 25 și 34 de ani, aflate în plin proces de fertilizare în vitro. S-a constatat că ovocitele al căror lichid folicular avea un nivel ridicat de lactoferină au avut o rată de fertilizare semnificativ mai mare, ceea ce a dus la embrioni de mai bună calitate.

La domni

Studiile recente au demonstrat faptul că stresul oxidativ este responsabil pentru o mare parte din problemele de infertilitate masculină. Speciile reactive la oxigen (ROS), cum sunt ionii de oxigen, radicalii liberi şi peroxizii, determină apariţia infertilităţii prin două mecanisme. În primul rând, ROS deteriorează membrana spermei fapt care duce la reducerea motilităţii spermei şi a abilităţii de a fuziona cu ovocitul, iar în al doilea rând degradează DNA-ul spermei, compromiţând astfel contribuţia genomică a tatălui la embrion. Pentru ca efectele stresului oxidativ să fie contracarate este necesar ca nivelul antioxidanţilor, şi în special cel al glutationului, să fie la un nivel optim. Din păcate sunt puţine studii care investigează efectul administrării de glutation injectabil asupra bărbaţilor care suferă de infertilitate. Un astfel de studiu a fost realizat în 1992 pe un eşantion de 11 persoane infertile, cărora li s-a administrat glutation injectabil. În urma analizelor efectuate pe probele de spermă recoltate înainte şi după tratament s-a descoperit că glutationul are un efect semnificativ asupra motilităţii spermei.

În procesele de antioxidare de la nivel celular, spermatozoizii utilizează ca enzime antioxidante primare superoxid dismutaza și glutation peroxidaza. Prezenţa acestor antioxidanţi în plasma seminală este foarte importantă deoarece are impact asupra metodelor care sunt utilizate în procesul de pregătire al spermatozoizilor pentru fertilizarea în vitro. Pe lângă cei doi antioxidanţi menţionaţi mai sus, se adaugă și lactoferina, care are un rol important în limitarea capacităţii metalelor de tranziţie, în special fier și cupru, de a accesa acizii grași din membrana plasmatică a spermei. Limitarea metalelor de tranziţie este foarte importantă deoarece oprește reacţiile în lanţ de peroxidare a lipidelor, care dacă ar avea loc, ar distruge membrana plasmatică a spermei.

În ceea ce priveşte existenţa lactoferinei în lichidul seminal, un studiu din 2011 a demonstrat că un receptor al lactoferinei este prezent în membrana plasmatică a spermei prin lipirea de glicofosfatidilinositol în timpul spermatogenezei, fiind foarte probabil să joace un rol important în procesul de spermatogeneză.

Proteina de zer şi efectul ei în tratamentul sindromului de hiperstimulare ovariană

Dacă în cazul multor afecţiuni beneficiile proteinei de zer au fost demonstrate prin multiple studii, în ceea ce privește fertilitatea şi problemele de sănătate adiacente acesteia, studiile sunt la început de drum, dar rezultatele sunt promiţătoare.

Un studiu realizat în perioada octombrie 2003-septembrie 2004 în Brazilia a scos la iveală faptul că proteina de zer, care conţine şi lactoferină, este un adjuvant foarte bun pentru tratamentul sindromului de hiperstimulare ovariană (OHSS), o problemă des întâlnită în procesul de reproducere asistată. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 20 de femei care se aflau sub tratament de fertilizare în vitro şi aveau un risc crescut să dezvolte forme moderate sau severe ale sindromului de hiperstimulare ovariană. 10 din ele au primit tratamentul medical convenţional pentru OHSS, în timp ce restul de 10 au primit, pe lângă tratamentul convenţional, proteină de zer sub formă de comprimate orale (80 g pe zi), începând cu ziua de extracţie a ovocitului. În ciuda eşantionului mic, rezultatele sunt foarte încurajatoare. În grupul care a primit doar tratamentul convenţional, 2 paciente au dezvoltat o formă uşoară de OHSS, 7 au suferit de o formă moderată iar o singură pacientă a făcut o formă gravă. Din acest grup, 3 persoane au avut nevoie de spitalizare. În grupul în care s-a oferit proteină de zer, nicio persoană nu a avut nevoie de spitalizare şi din cele 10 paciente niciuna nu a dezvoltat o formă severă de OHSS, 5 persoane având forme uşoare de OHSS, iar 2 o formă moderată.

În ciuda rezultatelor promiţătoare oferite de cercetările de până acum, sunt necesare mai multe studii care să ne arate rolul complex pe care lactoferina îl joacă în procesul de concepţie și mai mult, este nevoie de studii pe eșantioane mai mari care să dovedească adevărata utilitate a proteinei de zer în potenţarea fertilităţii şi remedierea diferitelor afecţiuni care determină infertilitatea.

Surse articol

1