Cum te ajută Zonar să te detoxifici?
În ultimii ani, curele de detoxifiere au devenit din ce în ce mai populare. Există o multitudine de opţiuni atunci când vine vorba de dietele de detoxifiere, de la diete de scurtă durată cu doze şoc, moderate sau de lungă durată, bazate pe un singur aliment sau mai multe, doar cu fructe sau sucuri şi lista poate continua. Datorită conţinutului ridicat de cisteină, un aminoacid indispensibil pentru sintetizarea glutationului, cu rol crucial în procesul de detoxifiere la nivelul ficatului, dar şi lactoferinei, lactoser-ul Zonar este recomandat să facă parte atât din alimentaţia dietetică în cazul multor afecţiuni, cât şi în cazul curelor de detoxifiere. Pentru a înţelege felul în care proteina de zer (și nu zerul) te poate ajuta în procesul de detoxifiere, să vorbim pe scurt despre cum are loc detoxifierea.
Mecanismul detoxifierii
Detoxifierea este un proces pe care corpul nostru îl realizează în mod constant, fără ca noi să ne dăm seama. Cel mai important organ implicat în procesul de detoxifiere este ficatul, în interiorul căruia toate toxinele trec printr-un proces de biotransformare, care le descompune şi transformă în compuşi mai puţin nocivi, facilitând eliminarea lor din corp. Cu toate că ficatul joacă rolul principal în procesul de detoxifiere, rinichii, plămânii, intestinele, limfa şi pielea iau parte şi ele la acesta.
Procesul de detoxifiere are loc în 3 etape, primele două având loc la nivelul ficatului, iar cea de-a treia la nivelul rinichilor:
- Etapa I – se activează o serie de enzime numite citocromi P450, care pornesc procesul de biotrasformare prin oxidarea, reducţia sau hidrolizarea toxinelor.
- Etapa II – au loc o serie de reacţii de conjugare ce au ca scop convertirea compuşilor biotransformaţi în etapa I în substanţe cât mai inofensive pentru a fi excretate sau eliminate. Enzimele active în etapa II pot acţiona direct asupra compuşilor care nu au nevoie de etapa de biotransformare.
- Etapa III presupune transportul şi eliminarea toxinelor prin rinichi.
Pentru ca organismul nostru să îşi poată realiza procesul de detoxifiere la cele mai înalte niveluri, trebuie să acordăm o atenţie specială alimentelor care conţin enzime modulatoare, în special citocrom P450 şi enzime inductoare, în special uridin difosfat glucuroniltransferază şi glutation s-transferază.
Glutationul și Zonar
Pe scurt: Lactoferina din LactoSer este cel mai bun stimulator de glutation. Punct.
Glutationul este cel mai important antioxidant intracelular, fiind supranumit "proteina vieţii" sau "antioxidantul miraculos". El se găsește, în corpul nostru, sub două forme:
- tripeptida glutation redus (GSH) și
- forma oxidată, ca disulfit glutation (GSSG). Raportul dintre forma oxidată și glutationul redus GSSG/GSH este un indicator al nivelului de stres oxidativ intracelular.
Stresul oxidativ reprezintă un dezechilibru între acţiunea oxidativă a radicalilor liberi și nivelul antioxidanţilor din organism. Numeroase studii au demonstrat că stresul oxidativ determinat de deficitul de glutation joacă un rol extrem de important în patologia multor boli, cum ar fi: Alzheimer, Parkinson, fibroza chistică, cancerul, HIV, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, astmul, scleroza multiplă, convulsiile, atacul de cord.
Glutationul este atât de important şi datorită faptului că se găseşte din abundenţă în interiorul tuturor celulelor din corpul nostru. El nu se găseşte aproape deloc la nivel extracelular, excepţie făcând anumite zone din plămâni unde există concentraţii foarte mari de glutation, care ajută la neutralizarea toxinelor inhalate şi a radicalilor liberi produşi de fagocitele pulmonare.
Cu toate acestea, există o continuă dispută în rândul cercetătorilor în privinţa eficienţei curelor de detoxifiere, datorată în principal lipsei de studii făcute corect, care să ateste eficacitatea şi beneficiile asociate, dar şi efectele adverse asupra organismului, deoarece o cură de detoxifiere care nu oferă aportul nutriţional corect poate afecta buna funcţionare a metabolismului. De aceea este foarte important ca înainte de orice dietă de detoxifiere să ne informăm cât mai bine asupra reacţiilor pe care acesta le poate avea asupra corpului.
Surse articol
-
Enzimele de activare şi detoxifiere: Funcţii şi implicaţii
Activation and Detoxification Enzymes: Functions and Implications
Autor: Chang-Hwei Chen, Springer New York 2012, pp. 1-23, disponibil aici -
Modularea cailor de detoxificare metabolica prin ultilizarea alimentelor şi componentelor derivate din alimente: o evaluare ştiinţifică cu aplicare clinică
Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application
Autori: Romilly E. Hodges, Deanna M. Minich, Journal of Nutrition and Metabolism, 2015, disponibil aici -
Glutationul: Protector sistemic împotriva efectelor oxidative și ale radicalilor liberi
Glutathione: Systemic Protectant Against Oxidative and Free Radical Damage
Autor: Parris M. Kidd, Alternative Medicine Review, Volume 2, Number 3 1997, pp. 155-76, disponibil aici -
Fitonutrienţii şi detoxificarea
Phytonutrients & Detoxification
Autor: MARK PERCIVAL, Clinical Nutrition Insights, 5, No. 2, disponibil aici -
Dietele de detox pentru eliminarea şi controlul greutăţii: o perspectivă critică
Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence
A. V. Klein and Kiat, Journal of Human Nutrition and Dietetics Volume 28, Issue 6, pages 675–686, December 2015, disponibil aici -
Îmbunătăţirea nivelului de glutation la pacienţi adulţi tineri cu fibroză cistică prin suplimentarea de proteină de zer
Improved glutathione status in young adult patients with cystic fibrosis supplemented with whey protein
Autori: Grey V., Mohammed SR., Smountas AA., Bahlool R., Lands LC., Journal Cyst Fibros, 2003 Dec, 2(4):195-8, disponibil aici -
Capitolul Metale toxice în sistemul uman şi animal – o abordare terapeutică în cartea Toxicitatea şi toleranţa metalelor în plante şi animale
Toxic Metals in Human and Animal System and Therapeutic Overview in Metal Toxicity and Tolerance in Plants and Animals
V.P. Singh, Sarup Sons, New Delhi 2005, pp. 262-307, disponibil aici